ACB Counselling & Mediation
  • Home
  • Diensten
    • Privé- en relatiecounselling
    • werknemer of particulier
    • Mediations
    • ACB Bedrijfscounselling
  • Tarieven
    • Tarieven Counselling
    • Tarieven Mediations
  • Over ons
    • Diana Wassing
    • Ethische code counselling
    • Gedragsregels mediations
  • Contact
  • Search
  • Menu

Uitleg Counselling

Je gaat naar een counsellor bij problemen en vragen betreffende jouw stressgerelateerde, emotionele (psychosociale) achtergronden. Het doel van counselling is om je te helpen bij;

  • het oplossen of hanteren van je (stressgerelateerde) en emotionele problemen
  • het verkrijgen van inzichten in jouw eigen denken, voelen, handelen en beleven
  • het vinden van antwoorden op jouw vragen
  • het ontwikkelen van je kennis en vaardigheden om je functioneren te verbeteren
  • het optimaal benutten van (tot nu toe) ongebruikte mogelijkheden

Counselling is resultaatgericht en pragmatisch van aard. Het gaat er om dat jij als cliënt doelen gaat formuleren en gaat handelen om deze doelen te bereiken.

Van oorsprong is Counselling gebaseerd op de humanistische psychologische stroming. Carl Rogers is een spilfiguur binnen deze invalshoek. Grofweg stelt hij dat mensen geholpen worden als de hulpverlener qua houding aan vier voorwaarden voldoet:

  1. Empathie
  2. Onvoorwaardelijke acceptatie
  3. Congruentie
  4. Betrouwbaarheid

Empathie
wordt vaak als synoniem beschouwd aan het woord ‘inlevingsvermogen’. Toch gaat empathie verder dan dat. Bij empathie reflecteer je namelijk het verkregen begrip. Met andere woorden: via empathie wíl je de ander begrijpen waarna je dat begrip actief terugkoppelt naar de ander. Op die manier weet en voelt de ander dat je hem/haar wilt begrijpen (en ook daadwerkelijk begrijpt).
De humanistische psychologische stroming gaat ervan uit dat mensen een oerdrang hebben tot groei (tot ontwikkeling). Als ‘groei’ wordt belemmerd, dan ontstaan er volgens Rogers problemen. Empathie richt zich voornamelijk op jouw emotionele ervaring en beleving als cliënt. Als jij deze gevoelens gaat herkennen en gaat erkennen, wordt het voor jou mogelijk om vanuit dat inzicht problemen te lijf te gaan of vragen te beantwoorden of je verder te ontwikkelen.

Onvoorwaardelijke acceptatie
Het tweede aspect dat Rogers belangrijk vond, is onvoorwaardelijke acceptatie. Dit is niet zozeer gericht op het gedrag jou als cliënt. Het is juist gericht op jouw gedachten, gevoelens en belevingen. De counsellor gaat ervan uit dat mensen met problemen geblokkeerd worden in hun persoonlijke groei en ontwikkeling. Deze blokkades worden vaak gevormd door gevoelens van bijvoorbeeld schaamte. Als een hulpverlener alle gedachten, gevoelens en belevingen van een cliënt accepteert, leer jij als cliënt dat jij jouw eigen gedachten, gevoelens en belevingen ook mag accepteren. Hierdoor druk jij je gedachten, gevoelens en belevingen niet meer weg. Pas dan is voor jou mogelijk om je persoonlijke groei en ontwikkeling te hervatten.

Congruentie
Deze term slaat op het ‘echt’ zijn van de hulpverlener tegenover jou als cliënt. Dat betekent dat de counsellor oprecht dien te zijn in hetgeen deze verbaal en non-verbaal aan je vertelt.
Rogers ging ervan uit dat mensen met problemen niet meer congruent door het leven gaan. Wat ze innerlijk denken, voelen en beleven; dat uiten ze niet naar buiten toe. Daarentegen uiten zij gedachten, gevoelens en belevingen die door de omgeving zijn ingegeven. Met andere woorden; ze gedragen zich zoals zij denken dat anderen willen dat zij zich gedragen.

Om cliënten duidelijk te maken dat de ‘innerlijke persoon’ en de ‘uiterlijke persoon’ identiek kunnen en mogen zijn, moeten hulpverleners volgens Rogers zelf congruent zijn. Pas dan leren cliënten dat dit ook voor hen zelf geldt. Met andere woorden; Rogers stelde dat als de hulpverlener congruent gedrag vertoont naar zijn cliënt, de cliënt als vanzelf leert om ook congruent gedrag te vertonen.

Vandaar dat ze gebruikmaakt van verschillende (psychologische) theorieën, invalshoeken en methoden. Alles met het doel om aan te sluiten bij de cliënt en om hem/haar zo goed mogelijk met diens problemen en vragen bij te staan.

Het traject
Gratis en vrijblijvend intakegesprek
Als een cliënt naar een counsellor gaat, wordt het eerste gesprek een intakegesprek genoemd. Tijdens dit gesprek;
– maakt de cliënt kennis met de counsellor
– wordt de werkwijze van counselling besproken
– worden de randvoorwaarden van een traject besproken
– wordt ‘in aanzet’ het probleem of de vraag besproken

Een intakegesprek is dus erg relevant voor zowel de cliënt als de counsellor. Zo moet het ‘klikken’ tussen jou en de counsellor. Zo moet de hulpverlener uitleggen hoe hij te werk gaat en moet de cliënt akkoord gaan met deze manier van werken. De counsellor moet checken of de hulpvraag van de cliënt binnen zijn competenties valt. Anders moet hij de cliënt doorverwijzen naar andere hulpverlening. En zo zijn er meer belangrijke zaken die tijdens een intake moeten worden besproken.

Counsellingstraject
Afhankelijk van het intakegesprek wordt er een counsellingstraject opgestart. Een dergelijk traject bestaat uit individuele gesprekken van één tot anderhalf uur. Counselling is een gestructureerd proces naar verbetering;

  • Als eerste worden de problemen/vragen geïnventariseerd.
  • Ten tweede worden er doelen bepaald.
  • Ten derde wordt er een strategie opgesteld om jouw doelen daadwerkelijk te realiseren.

Bij het uitvoeren van het gekozen stappenplan vormt de counsellor continu een klankbord. Dat is belangrijk. Want ondanks dat verbetering positief is, blijkt verandering meestal angsten op te roepen. Een counsellor is zich hiervan bewust. Door overleg wordt de cliënt daarom continu gestimuleerd en begeleidt om de gewenste verandering(en) te realiseren.

Afronding
Een counsellingstraject is relatief kortdurend. Een gemiddelde is moeilijk te geven. Dit is volledig afhankelijk van het probleem, de vraag, de omstandigheden etcetera. Voorop staat dat de cliënt nut moet ervaren van een traject. Is dat nut niet aanwezig, dan gaat de counsellor daarover in gesprek met de cliënt. Hij kan dan het advies geven om door te gaan met een traject, of om het traject af te sluiten. Te allen tijde is de cliënt baas over zijn eigen traject. Hij/zij is degene die een traject aangaat en ook stopt.

Disclaimer | Algemene voorwaarden © Copyright - ACB Counseling & Mediation - Advanced Media - Enfold Theme by Kriesi
Scroll to top