Werkgevers
Waarom een vertrouwenspersoon, bedrijfscounsellor of mediator inhuren?
Omdat er steeds meer kosten voor ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid op het bedrijfsleven afgewenteld worden, ontstaat er naast een curatief systeem, steeds meer behoefte aan preventiemogelijkheden. Veel ziekteverzuim en arbeidsongeschiktheid wordt veroorzaakt door psychosomatische en stressklachten. Het is dan ook niet verwonderlijk dat steeds meer bedrijven overgaan tot het aanstellen of inhuren van een vertrouwenspersoon of een bedrijfscounsellor, zodat problemen reeds in een vroeg stadium worden gesignaleerd en op een professionele en gerichte wijze kunnen worden aangepakt.
Voor conflictsituaties wordt steeds vaker een mediator ingeschakeld om de kostbare en lange gang naar een rechtbank te voorkomen.
Vertrouwenspersoon
Bedrijven zijn volgens de Arbowet verplicht om hun werknemers te beschermen tegen psychosociale belasting. Zij moeten hiervoor een beleid opstellen en ook daadwerkelijk uitvoeren. Het aanstellen van een vertrouwenspersoon kan een belangrijk onderdeel van dit beleid zijn. Een vertrouwenspersoon is er voor medewerkers die meldingen of klachten hebben over ongewenst gedrag zoals:
– agressie en geweld
– seksuele intimidatie/ongewenste intimiteiten
– pesten
– discriminatie
De taken van een vertrouwenspersoon bestaan onder andere uit:
– Het verzorgen van eerste opvang van werknemers die zijn lastiggevallen en die hulp en advies nodig hebben
– Het nagaan of een oplossing in de informele sfeer mogelijk is
– Het slachtoffer informeren over andere oplossingsmogelijkheden, zoals klachtenprocedures
– Het desgewenst begeleiden, als de werknemer de zaak aan de orde wil stellen bij een klachtencommissie of leiding van een onderneming
– Het doorverwijzen naar andere hulpverlenende instanties, bijvoorbeeld een mediator
– Het geven van voorlichting over de aanpak van ongewenst gedrag
– Het adviseren en ondersteunen van leidinggevenden en management bij het voorkomen van ongewenst gedrag
– Het registreren van gevallen van ongewenst gedrag
Een vertrouwenspersoon gaat altijd vertrouwelijk om met de informatie van werknemers en houdt zich dus aan de geheimhoudingsplicht.
Bedrijfscounselling
Een bedrijfscounsellor is een counsellor die specifiek opgeleid is om binnen bedrijven en organisaties te counsellen. Bij bedrijfscounselling spelen er meer factoren in het proces mee waarmee de counsellor rekening dient te houden. Ook dient de bedrijfscounsellor zich inhoudelijk te verdiepen in de desbetreffende organisatie/bedrijfscultuur.
Counselling is in principe een laagdrempelige vorm van (emotionele) hulpverlening. Het doel van counseling is het helpen van mensen bij:
- het oplossen of hanteren van problemen
- het vinden van antwoorden op vragen
- het benutten van ongebruikte mogelijkheden
- het ontwikkelen van kennis en vaardigheden
Counseling is resultaatgericht en pragmatisch van aard. Het gaat er om dat een werknemer doelen gaat formuleren en gaat handelen om deze doelen te bereiken.
Van de counsellor mag u het volgende verwachten:
– Als eerste zal de counsellor op correcte en oprechte invoelende wijze de problemen/vragen inventariseren
– Daarna stelt de counsellor samen met cliënt gewenste doelen op
– De counsellor werkt samen met cliënt een strategie uit om de doelen daadwerkelijk te realiseren
– De counsellor werkt op vertrouwelijke basis, geheel volgens haar of zijn ethische codes
Mediation
Bijna elke relatie kent conflicten. Soms lopen die conflicten hoog op, of komen ze te vaak voor. Dan kun je naar een advocaat stappen. Dat kan ertoe leiden dat de verhouding nog meer op scherp komt te staan. Het kan zelfs uitlopen op een slepende rechtszaak. En het is de vraag of je dat wilt.
Je kunt ook kiezen voor een mediator. Een onpartijdige bemiddelaar. Een mediator wil maar een ding: zorgen dat jullie er samen uitkomen. Bovendien is mediation goedkoper. Want er is maar één mediator nodig. En vaak is het ook nog zo dat de overheid de mediation (gedeeltelijk) betaalt.
Bij mediation staan de volgende principes voorop:
- Iedereen doet mee op basis van vrijwilligheid (iedere partij ook de mediator kan stoppen tijdens de mediation)
- De partijen hebben een inspanningverplichting (positief meewerken en meedenken)
- Win/win principe. Voor alle partijen moet er voordeel te behalen zijn.
U mag het volgende van de mediator verwachten:
– de mediator is onafhankelijk en onpartijdig
– de mediator heeft geen mening over het geschil
– de mediator stuurt het mediationproces door de juiste vragen te stellen en interventies. Dus de partijen die het geschil hebben, worden begeleidt om samen een oplossing te vinden.
Veel voorkomende situaties en vragen uit de praktijk;
- Hoe komt het dat er elke keer gedoe is op de afdeling? Ik krijg er de vinger niet achter en heb er last van.
- Hoe ga ik een gesprek aan met iemand die heel veel privézaken regelt tijdens werktijd?
- Wat doe ik als ik zie dat iemand beduidend minder presteert dan voorheen?
- Hoe ga ik om met het gevoel dat ik veel in iemand investeer die problemen heeft, maar dat ik geen verbetering zie?
- Het komt volgens mij wel voor dat als iemand op maandag, dinsdag en woensdag ziek is, hij de rest van de week dan ook maar ‘ziek’ thuis blijft. Hoe stel ik dat aan de orde?
- Hoe kan ik nou het beste contact houden? Na een aantal telefoongesprekken is de gespreksstof ook wel op wat mij betreft.
- Kan iemand misschien wat thuiswerk verrichten?
- Wat kan ik er over aan de collega’s mededelen?
- Als ik het frequente verzuim van een medewerker aan de orde stel, is het net of ik hem niet vertrouw.
- De collega’s op mijn afdeling ergeren zich nu ook al aan het verzuimgedrag van een medewerker. Wat kan ik doen?
- Ik merk dat ik weinig begrip heb voor het langdurige opbouwen van arbeidsuren.
- Wat is het moment dat ik enige druk kan uitoefenen bij het terugkomen? Of dat iemand weer meer kan gaan werken? En is dat sowieso wel mogelijk?
- Ik merk dat degene die re-integreert, nog steeds heel moeilijk zijn grenzen kan aangeven. Maar ik kan er niet elke dag naast gaan zitten.
- Ik merk dat ik er snel toe over ga de medewerker weer te belasten. Ik vind het moeilijk in te schatten wat iemand wel en nog niet kan.
- Ik zie dat iemand ongezond leeft en dat dat negatieve invloed heeft op het werk, maar kan ik me daar mee bemoeien als leidinggevende?
- Iemand heeft veel privéproblemen. Ik kan luisteren en voor het werk oplossingen vinden, maar ergens houdt het op. Ik kom zo ook in de problemen met mijn werkuren en de verdeling van de aandacht aan de overige teamleden.
- In hoeverre kan ik me met de privéomstandigheden van de medewerker bemoeien? Als ik adviezen geef, wordt het niet opgevolgd.
Wat levert het inhuren van ACB Counselling & Mediations u op?
- Goed werkgeverschap!
- Dankbare werknemers: mensen zijn bereid de goodwill van de organisatie terug te betalen, ze doen weer makkelijker een stapje extra. Dit levert u verhoogde productiviteit op. Met dito opbrengsten en tevredener klanten.
- Minder onnodig hoog verzuim.
- Geen vervangingskosten in de vorm van uitzendkrachten (extra kosten) of collega’s (extra werkdruk) en daardoor minder productiviteitsverlies.
- Minder ergernissen: meer wederzijds begrip doordat de medewerker heeft geleerd helderder te communiceren.
- Minder tijd en kosten bij gedwongen verloop: minder ontslag- administratie- en wervingskosten.
And last but not least… kunt u ACB Counselling & Mediations inhuren voor uw eigen welzijn. Immers: Bij wie kunt u als ondernemer/werkgever uw persoonlijke dilemma’s eigenlijk kwijt? U probeert zo goed mogelijk voor uw personeel te zorgen, maar met wie kunt u professioneel, discreet en betrouwbaar praten?…